ویژگی ظروف نگهداری انواع مواد غذایی

بسته بندی و نگهداری نادرست غذا، باعث ضایع شدن تموم زحماتی می شه که واسه جفت و جور اون کشیده شده. بسته بندی مناسب ماده غذایی اون رو در مقابل عوامل شیمیایی، فیزیکی و میکروبی مواظبت می کنه.

یکی از نگرانی های خانوم ها اینه که مواد غذایی جورواجور رو در چه ظروفی نگهداری کنن تا دیرتر خراب شن و مدت طولانی تری کیفیت خود رو حفظ کنن؛ مثلاً چه ظرفی مناسب نگهداری سبزی هایی مانند خیاره تا لیز نشه یا شکل های جور واجور شیرینی یا ترشی ها رو در چه ظروفی باید گذاشت تا طعم و بویشان تغییر نکنه؟

خیلی از خانوم ها واسه نگهداری مواد غذایی از ظروف پلاستیکی استفاده می کنن. این کار درسته؟

ظروف پلاستیکی، سبک، جور واجور و ارزون هستن اما واسه نگهداری نوعای جورواجور مواد غذایی پیشنهاد نمی شن. بعضی از عوامل مهم؛ نوع پلاستیک، ماده غذایی، گرما و اندازه رطوبت، چربی، اسیدیته و بقیه ویژگی های شیمیایی هستن. متأسفانه بعضی افراد ویژگی های همه مواد پلاستیکی رو برابر تصور می کنن و به اختلاف های مهم و اساسی مواد جور واجور پلاستیکی در نگهداری خوراکی ها، بی توجهند.

از کجا بفهمیم چه ظرف پلاستیکی ای واسه ماده غذایی ما مناسبه؟

این مسئله ای نیس که مصرف کننده بتونه متوجه اون شه. اصطلاح « پلاستیک » گروه بزرگی از مواد پلیمری جور واجور رو پوشش می دهد و شامل پلی اولفین ها، بیشترً پلی اتیلن و پلی پروپیلن (pp)، پلی وینیل کلراید (PVC)، پلی استایرن (PS)، پلی اتیلن ترفتالات (PET)، پلی آمید (PA) و پلی کربنات (PC) هستن.

ظروف پلی استایرن یا PS واسه بسته بندی یا نگهداری مواد غذایی پیشنهاد نمی شن. این ظروف نسبت به بخار آب، گاز، بو و نور نفوذپذیر هستن، ً وقتی که مواد غذایی داغ یا چرب در این ظروف ریخته می شن، منومرهای سرطان زا از ظروف داخل مواد غذایی مهاجرت و سلامت مصرف کننده رو تهدید می کنه پس پیشنهاد می شه واسه مواد غذایی گرم از ظروف پلی پروپیلن (PP) استفاده شه.

ظروف PET یا پلی اتیلن ترفتالات هم نسبت به نور، نفوذپذیره و رایج ترین مصرف اون واسه بطری های نوشابه و آب آشامیدنیه. البته این بطری ها یه بار مصرف هستن و باید از پرکردن دوباره اون ها در منزل دوری کرد. هم اینکه این بطری ها رو نباید به مدت طولانی در محیط سرد فریزر یا گرم مانند فضای داخل اتومبیل در فصل تابستون نگهداری و محتویات اون ها رو مصرف کرد چون مواد شیمیایی از ظرف به داخل محتویات بطری وارد شده. می توان گفت مناسب ترین ظروف پلاستیکی واسه نگهداری مواد غذایی، ظروف PE پلی اتیلن و PP پلی پروپیلن هستن اما از اونجا که یه خانوم خونه دار نمی تونه فهمیده باشه ظرف پلاستیکی اش از چه نوعیه، بهتره از ظروف پیرکس استفاده کنه.

به چه دلیل پیرکس؟

ظروف شیشه ای نسبت به گازها، بخارها، مایعات و روغن ها مقاومند. این ظرف ها از نظر شیمیایی خنثی هستن، هیچ بویی ندارن، باعث تغییر مزه غذا نمی شن و خوب از اون مواظبت می کنن. ظرف های شیشه ای به آسونی شستشو و ضدعفونی می شن، به طور کاملً بهداشتی هستن، مقاومت گرمایی خوب و به اشکال قشنگتر و مختلفی در بازار وجود دارن.

پس هر نوع ماده غذایی رو می تونیم در ظروف شیشه ای نگهداری کنیم و بهترین انتخاب حساب می شه؟

تا حدی اما نه به طور کاملً. تنها ضعف نگهداری مواد غذایی در ظروف شیشه ای، نفوذپذیری اون به نوره. البته واسه حل این موضوع هم می توان از ظروف شیشه ای تیره استفاده کرد.

واسه نگهداری چه نوع مواد غذایی ای از شیشه استفاده کنیم؟

مواد غذایی ای که به رطوبت حساسند مثل قهوه فوری یا مواد غذایی اسیدی مانند شکل های جور واجور ترشیجات.

واسه نگهداری میوه و سبزی چه ظروفی رو پیشنهاد می بدید؟

ظروفی که در اون ها از تکنولوژی نانوسید استفاده شده. تکنولوژی نانوسید با کارایی وسیع و موثر در برابر شکل های جور واجور میکروارگانیسم ها می تونه باعث افزایش عمر به درد بخور و موندگاری درازمدت اجناس شه. بسته بندی های نانو مواد غذایی ای مانند میوه، سبزی، نون، پنیر، سوپ، سس و شکل های جور واجور گوشت رو در طولانی مدت بدون تغییر در رنگ، مزه و خواص غذایی شون نگه می دارن و نسبت به ظروف معمولی، ماده غذایی رو ۳ تا ۴ برابر تازه تر نگهداری می کنن.

در بازار ما ظروفی با این تکنولوژی یافت می شه؟

متأسفانه نه. این تکنولوژی به صنعت راه یافته اما هنوز مصارف خونگی پیدا نکرده.

پس چه ظروفی واسه این مواد غذایی در دسترس و مناسب تر هستن؟

ظروف پلاستیکی پت pet درداری که کف اون ها حالت توری داره تا هوا رد و بدل شه و در بازار هست، بهترین انتخاب حساب می شن. البته می توان از قابلمه های فلزی، تفلون یا لعابی دردار هم استفاده کرد.

واسه نگهداری مواد غذایی آبدار مثل سوپ چه ظروفی مناسبه؟

همون ظروف پیرکس که قبلا به اون اشاره کردیم، اما اگه در دسترس نبود، از ظروف پلاستیکی مناسب هم می توان استفاده کرد.

واسه مواد غذایی خشک مثل شکل های جور واجور پیراشکی یا پیتزا هم همین ظروف مناسبند؟

مناسب ترین کار واسه نگهداری پیتزا، به کار گیری کاغذ مخصوصه که حالا خوبیش اینه امروزه در کشور ما رایج شده. می تونیم در ظروف پیرکس دردار این کاغذها رو بذاریم و بعد این مواد غذایی رو داخل اون بریزیم.

واسه مواد غذایی مایع مخصوصا روغن چه ظرفی انتخاب کنیم؟

بهتره روغن رو در همون بطری پلاستیکی خودش نگهداری کنیم اما اگه حجم اون زیاده و می خواهیم اون رو به ظرف دیگری انتقال بدیم، بهتره این ظرف شیشه ای شفاف نباشه چون نور باعث تجزیه روغن و ایجاد ترکیب های سمی در اون می شه. ظروف روغن مایع باید تیره باشه یا در کابینت های دردار نگهداری شه که نور به اون ها نرسه.

واسه روغن جامد هم قوطی فلزی قلع اندود مناسبه اما هیچوقت نباید از ظروف پلاستیکی واسه نگهداری اون استفاده کرد. اگه حجم روغن بالاست، اون رو در ظروف شیشه ای تیره رنگ بریزین یا دور اون رو فویل بپیچید. البته بعضی بطری های شیشه ای حالت انکساری دارن که نور رو می شکنند، این بطری ها هم ظروف مناسبی ان.

واسه نگهداری شیرینی ها که روغن زیادی دارن، چه ظرفی رو انتخاب کنیم؟

ظروف پلاستیکی واسه شیرینی های چرب و تر مناسب نیس، اما اگه خشک هستن و ظرف پیرکس در دسترس نیس، به کار گیری پلاستیک مانعی نداره. البته بهتره کاغذای روغنی مخصوص شیرینی رو درون این ظروف بذاریم و شیرینی رو روی اون ها بچینیم.

چیجوری سلامت روحی خود رو افزایش بدیم؟

هدف از زندگی چیه و واسه چه هدفی باید زندگی کنین؟

بازنشر سیمرغ

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *